כדי ליצור את הדוח המובא לפניכם בחרתי לשלב את שלושת המרכיבים שיובילו להקמת המגמות המקצועיות החדשות ברפורמת "החינוך היוצר". בחנתי את צרכי שוק העבודה הקיימים והעתידיים, את המגמות ההולכות ומשתנות בחינוך המקצועי ברחבי העולם ובחנתי האם בארץ קיימים גופים מפעילים רלוונטיים שיקימו את המגמות בדגש על כך שבמרכז ההצעה יושבים בתי הספר והמטרה היא ללכת בשילוב ידיים עם הצרכים העולים מהשטח.
לסיכום אציע את המגמות הנבחרות והגופים הרלוונטיים להקמתם עם לוחות זמנים לפתיחת המגמות הראשונות.
תהליך הסקירה הספרותית החל בלקבל תמונה רחבה ועמוקה על הצרכים הקיימים היום בשוק העבודה וניסיון לחזות את הצרכים העתידיים, היכן יחסרו עובדים מיומנים במקצועות העתיד, כלומר במקצועות שיש להם אופק התפתחותי משמעותי והשכר בהם גבוהה וניתן להתקדמות.
התהליך כלל קריאת חומרים אקדמיים ומחקריים בתחום, ניתוחים של מגמות בשוק העבודה המקומי והעולמי, נעזרתי בדוחות טורינו של הETF, דוחות למידה במקומות העבודה של לינקדין, דוח מבקר המדינה "היערכות משרד החינוך לשוק העבודה המשתנה"
בנוסף קיימתי שיחות מדגמיות עם אנשי מקצוע מובילים בתחומי החקלאות (מפעל FRESCO בחצבה, ) הפודטק, עולם התכנון ובנייה (מהנדסי כבישים ומתכנני בנייה עתידנית), הנדסת מים (עמיעד מערכות מים) וטנולוגיות העתיד (אביגד אורון ממיקרוסופט, מיכאל מסקולמאסטר, אריק מומחה לאליטיקה,) כאשר בכל התחומים ניסינו לחלץ הן את המצב בשטח במקצועות כיום והן את הצרכים העתידיים של השוק, אילו הסמכות והתמחויות נדרשות כדי להביא את התלמידים והתלמידות לרמה מקצועית גבוהה ורלוונטית.
לסיכום עלו הנקודות הבאות:
לקבלת תמונה עולמית על התהליכים בחינוך המקצועי אספתי מאמרים ודוחות עדכניים על הכיוונים אליהם הולכת מערכת החינוך, במקביל ניהלתי מספר שיחות עם דמויות מובילות בארה"ב, סינגפור וגרמניה.
בשנת 2018 יצאה לדרך רפורמה בחינוך המקצועי בפינלנד שעיקרה מעבר ממערכת מסלילה למערכת בחירה בה התאגדו מערכות החינוך המקצועי לצעירים ומבוגרים למערכת אחת.
מערכת החינוך המקצועית תהיה מונעת מביקוש ומבוססת מיומנויות. לכל תלמיד תוצע האפשרות לעצב מסלול המתאים באופן אישי ולסיים עם הסמכה שלמה או מערך מיומנויות משלימות. החשיבה העיקרית היא סביב התלמיד והיכולות שלו.
סביבת הלמידה מתקדמת – יש תפקיד גדול יותר למידה דיגיטלית וגישות פדגוגיות חדשות – למשל סימולטורים מודרניים בבתי הספר ובמקומות העבודה.
הרפורמה חילקה את החינוך המקצועי ל10 תחומי חינוך שונים הכוליים שלושה סוגי הכשרות: תעודת מקצוע בסיסית, הכשרה מקצועית והכשרת מומחה. אלו התחומים:
למידה מבוססת חניכות – בימים אלו יוצאת לדרך רפורמה חדשה ברחבי אוסטרליה בחינוך המקצועי והכנה לעולם העבודה. בתוכנית הנקראת ASbA – The Australian School-based Apprenticeship, בתוכנית זו משלבים עבודה בתשלום עם הכשרה מקצועית מובנית בתוך ומחוץ למקום העבודה כי לסייע לתלמידים להשיג הסמכה מוכרת לאומית תוך כדי הלימודים בבית הספר.
הלימודים מתחילים מגיל 15, על התלמיד להגיש בקשה להתקבל לתוכנית בתוך בית ספר התיכון שלו, התוכנית משלבת אחריות של התלמיד, ההורה והמעסיק. ברגע שמתקבל הסכמה משותפת על התהליך נכנס לתמונה הAASN – רשת תמיכה בחניכות אוסטרלית. רשת זו תלווה את תהליך ההרשמה וחתימת החוזה והתאמת תוכנית הלימודים של התלמיד.
במקרה זה של אוסטרליה תלמיד יכול לבחור בכל מקצוע רשום במערכת ובמידה וימצא מעסיק שיסכים לקבל אותו להתמחות תוכנית הלימודים שלו למהלך לימודיו בתיכון תשונה בהתאם, יוצמד נציג מערכת החינוך שיתמוך וילווה את התלמיד לאורך כל שנותיו וידאג לשילוב נכון בין למידה, רכישת מיומנויות וכלים ותעודות מקצוע רלוונטיות בתוך מקום העבודה.
סינגפור הינה מדינה קטנה עם כ-5.5 מיליון תושבים. בשנת 2018 הגיעה סינגפור למקום השני בהישגי המתמטיקה במבחן פיזה, כש-37% מהתלמידים דורגו בשתי רמות הבקיאות הגבוהות ביותר (הממוצע ב-OECD הוא 11%).
בסינגפור נהוגה הסללה מכיתה ו ואילך. התלמידים נבחנים במבחני חתך גדולים בגיל 12 ,בגיל 16 ובגיל 18 ,ועל פיהם נקבע מסלול החינוך של התלמידים. התלמידים בעלי ההישגים הגבוהים עוברים לחטיבות ולתיכונים עיוניים שמובילים לאוניברסיטה מחקרית; התלמידים בעלי ההישגים הבינוניים עוברים לתיכונים טכנולוגיים שמהם ניתן להתקדם למכונים פוליטכניים ולמכללות; והתלמידים בעלי ההישגים הנמוכים נשלחים לבתי ספר מקצועיים הכוללים מקצועות טכנולוגים. מערך ההסללה מוצג כמערך גמיש המאפשר תנועה בין המסלולים לתלמידים העומדים בתנאים הנדרשים, זאת כדי לאפשר מוּביליּות חברתית )סולמות וגשרים(. בפועל מדובר במידה רבה באפשרות תיאורטית בלבד – רק כ-%5 מהתלמידים מצליחים לעבור בין המסלולים. יש מתאם בין השיוך למסלול הלימודים לבין המעמד הכלכלי של משפחות התלמידים
למעשה, ההסללה מתבצעת כחלק מראייה מתכללת של התלמידים כבעלי מקצועות לעתיד, ומתוך הבנה שיש צורך במגוון של מקצועות.
ההסללה נושאת מסר ממלכתי: כל בתי הספר בכל המסלולים הם טובים וישנן דרכים שונות להגיע למצוינות. לשם כך יש לבחור את המסלול המתאים ביותר לכל תלמיד כך שיוכל למצות את כישוריו בצורה הטובה ביותר. בשנים האחרונות עולות שאלות לגבי המקצועות הנלמדים בבתי הספר ברמה הנמוכה ביותר, היות שאוטומציה בתהליכי הייצור מייתרת חלק מהמקצועות הפשוטים ובכך הופכת חלק מההסללה המקצועית לבלתי רלוונטית. יחד עם זאת, גובר הצורך בעובדים מיומנים להיי־טק, ולכן מנסים בסינגפור לבנות תוכניות לימודים חדשות, לעצב ולמתג מחדש את ההסללה לבתי הספר המקצועיים.
במסגרת הלימודים התיכוניים הפולי-טכניים מתקיים שיתוף פעולה בין המסגרת החינוכית למעסיקים. תלמידי התיכון נשלחים להתמחות מקצועית אצל מעסיקים במדינה ומחוצה לה. המערכת גמישה ומותאמת להכנסת תוכניות לימודים והכשרה מקצועית חדשות על בסיס הצרכים העתידיים החזויים של המשק ושל המדינה.
מקצועות הלימוד בפוליטכניק סינגפור:
סיכום
נראה כי המגמות העולמיות המרכזיות מתחלקות למקצועות העתיד – הייטק, סייבר, בינה מלאכותית, הנדסה ובנייה חכמה, אקולוגיה חמה לצד מקצועות מסורתיים נדרשים – חשמל במתח גבוהה, הנדסה ושרטוט, נגרות ותפעול מכונות מפעל. במקביל לכל אלו ניתן לראות תנועה מתפתחת של מגמות חברתיות – אזרחיות ממוקדת SEL.
בחירת המגמות שילבה בתוכה מספר פרמטרים: צרכי השוק הקיימים, ניסיון לחזות את הצרכים העתידיים ומגמות העולות מהשטח בבתי הספר הקיימים.
כל מגמה תכלול ענפי לימוד שונים ומגוונים היאפשרו צבירת תעודות הסמכה ותעודות מקצועיות בתחום ויציידו את התלמיד.ה במיומנויות הנדרשות להצלחה בתחום אותו בחרו.
ההצעה כפופה לשינויים העולים מהשטח וההתנסות המעשית בבתי הספר וביוזמות הצוותים החינוכיים, התלמידים והתלמידות.
מגמות הלימוד והתכנים:
הקמת המגמות תעשה ב3 פעימות כאשר מרכז המאמצים בשנה הקרובה תתרכז בשתי המגמות הראשונות (טכנולוגיות העתיד ויזמות מדעית) ושתי המגמות הנוספות יפותחו בהמשך והן נתונות לשינויים בהתאם להתפתחות הרפורמה בבתי הספר בשטח.
הי אני ניר בוסקו
קצת קשה להגדיר במילה אחת את מה שאני עושה. איש חינוך, מורה של מור, מעצב גרפי ומפתח אתרים, נגר חובב, הנדימן, מייקר. בעיקר נשוי למורן ואבא של גל ואור.
בתוך הבליל הזה אני בעיקר מנסה לעשות את מה שאני אוהב ולעבוד עם נשים טוב.
הקמתי את "הפרעת קשב" מתוך רצון להביא לידי ביטוי את כל עולמות העיסוק שלי, לפעמים הם משתלבים ולפעמים הם נפגשים, האהבה שלי לעשייה חינוכית לצד האהבה שלי לדברים יפים.